28 maart 2024
Laatste:

‘Behoud de eeuwenoude zandwegen’

2 februari 2021

Bewoners Oude Larenseweg en Driekieftenweg in actie:

EPSE - De meeste bewoners van de Oude Larenseweg en de Driekieftenweg in Epse, 96 procent, wil geen fietssnelweg voor de deur. Zij willen wel dat de Lochemseweg veilig wordt voor fietsers, maar verzetten zich tegen de plannen van de provincie Gelderland en de gemeente Lochem om de zandwegen te asfalteren. Inmiddels zijn meer dan 500 steunbetuigingen voor het behoud van de zandwegen opgehaald.

De provincie Gelderland en de gemeente Lochem hebben plannen om de N339 tussen Harfsen en Epse veiliger te maken. Een van de alternatieven waarover omwonenden zich begin februari digitaal kunnen uitspreken, is om op de Oude Larenseweg en de Driekieftenweg een geasfalteerd fietspad aan te leggen van tweeënhalve meter breed. Een groep bewoners, verenigd in het actiecomité ‘Red de zandweg’ is bezorgd en slaat alarm.

De Oude Larenseweg en Driekieftenweg zijn twee van de weinig overgebleven zandwegen in het Epserbos, nu nog veilig voor wandelaars, fietsers en ruiters.
‘Natuurlijk willen we dat het veilig is voor fietsers,’ zegt Willem Westermann, een van de bewoners. ‘Maar we willen ook dat iedereen veilig kan wandelen en genieten van de rust, de ruimte, de dieren en de geur van het bos. En dat kan juist op een zandweg.’

Volgens het actiecomité wordt de verkeerssituatie op de Oude Larenseweg door de asfaltering juist onveiliger. Als de fietssnelweg er is, blijft er voor wandelaars en andere weggebruikers krap drie meter over, om nog maar niet te spreken van de gevaarlijke situaties die ontstaan bij de ongeveer tachtig uitritten. Bovendien gaat de fietssnelweg ten koste van de statige beuken en het idyllische karakter van deze meer dan 250 jaar oude zandwegen.

‘En waarom’, vraagt Westermann zich af. ‘Er liggen toch al twee asfaltwegen: de Dortherweg en de Lochemseweg. ‘Maak die nu eindelijk eens veilig voor fietsers en wandelaars. En behoud de eeuwenoude zandwegen.’
Meer informatie: zandwegblijft.nl